Dedicat oamenilor sensibili

Fluture11

 

Dragii mei oameni sensibili, vă dedic acest text cu toată inima!

Multă vreme am considerat sensibilitatea mea și capacitatea de a înțelege ce simt oamenii ca un fel de povară.

Multă vreme am visat la înțelegere. Am crezut că, mică fiind, părinții vor înțelege ce simt fără să le spun. Că vor vedea în ochii mei fericirea sau supărarea fără a fi nevoie să le explic ce mă doare, de ce mă doare, cine m-a supărat sau cât de mult sufăr. Am crezut asta mult timp.

Îmi amintesc din copilărie un anume moment când eram foarte supărată și plângeam. A stat mama lângă mine o perioadă și a continuat să mă întrebe ce am pățit. Efectiv nu vroiam să vorbesc. Stăteam cu genunchii la piept și refuzam să vorbesc. În acest stadiu de interiorizare ajunsesem. Îmi era frică să le spun ce simt pentru că eram convinsă că vor râde de sentimentele mele sau vor spune că nu am de ce să simt așa și că nu TREBUIE să simt așa. Și atunci refuzam să le spun ce, cum, unde, când sau de ce pentru că nu mă simțeam înțeleasă și acceptată pentru ceea ce eram.

Mama, te iubesc foarte mult, acum vorbim vrute și nevrute, și te rog să nu te superi când citești aceste rânduri. E menit să ajute alți oameni ca mine.

După cum spuneam, am crescut interiorizată până la vârsta de 17 ani, când, fiind nevoită să le spun medicilor ce mă doare, am început să învăț să vorbesc despre ce se întâmplă cu mine. Cu pași mici se poate învăța și schimba ceva.

Acum am ajuns în stadiul în care vă scriu aceste lucruri fiind sigură că vor ajuta pe cineva și fiind conștientă că mă expun criticii a tot felul de persoane. Acum prezint discursuri în fața oamenilor necunoscuți. Acum pot vorbi despre sentimentele mele fără a-mi da lacrimile.

Sensibilitatea, dragii mei, reprezintă forța care poate muta munții. Și nu vorbesc despre a-i muta puțin câte puțin, de una singură. Aici mă refer la puterea de a influența oamenii din jurul nostru să ne ajute să mutam acel munte.

Tot ce este nevoie pentru asta este să o educați. Needucată poate duce pe cărări nebănuite.

M-am simțit dintotdeauna diferită, de parcă înțelegeam altfel lucrurile și oamenii din jurul meu. Și întotdeauna m-am întrebat de ce. Întotdeauna am avut nevoie să înțeleg dedesubturile lucrurilor, am avut nevoie și am nevoie să știu ce determină oamenii să meargă înainte, ce face ceasurile să ticăie.

Educația sensibilității, dragilor, se face înțelegând oamenii din jurul nostru, învățând și punând în practică inteligența emoțională. Pentru asta vă sugerez colecția cărți cheie a editurii Curtea Veche. Înainte de a înțelege lumea din jurul nostru e nevoie să ne înțelegem pe noi, să conștientizăm ce facem și de ce acționăm cum acționăm în anumite momente, de ce simțim ceea ce simțim și de unde, ce determină anumite comportamente dobândite din educație, de la părinți, tertipuri. Toate, dar absolut toate sentimentele au o rădăcină. Câteodată pornesc dintr-un loc bun, dar câteodată pornesc din frustrări și sentimente refulate. Acestea din urmă, neapărat,  e nevoie să le scoatem la lumină și să le înțelegem pentru că altfel ne vor guverna viața.

În concluzie, dragii mei oameni sensibili, vreau să știți că acest dar pentru că este un cadou grozav cu care ne-a înzestrat Dumnezeu, este ca fântâna cu apa în deșert. Lumea asta neghioabă și superficială are nevoie de oameni sensibili care să-i facă să simtă iubirea și să aprecieze frumosul.

Încă ceva: oamenii sensibili nu sunt neapărat fragili. Oamenii sensibili sunt în formare. Oamenii sensibili, corect îndrumați, pot deveni cei mai puternici oameni, ca și caracter, pentru că tăria lor vine din străfundul sufletului și a dorințelor și a frustrărilor. Tăria lor vin din acel miez al sufletului pe care cei mai mulți îl țin ascuns de frică să nu fie răniți. Ei bine, oamenii sensibili care ajung în punctul de a-și arăta acea parte interioară a sufletului lor  tuturor fără să le pese de consecințe, o fac pentru că oricâte răni ar mai căpăta le pot face față.

Când oamenii sensibili cred cu tărie în ceva, feriți-vă oameni buni, pentru că ei vor reuși! Tot ce au nevoie este încurajare pentru a merge înainte.

imagine luată de aici

2 thoughts on “Dedicat oamenilor sensibili

  1. Iti multumesc mult Gina draga pentru articolul tau. Ma regasesc mult in randurile tale si asta ma ajuta! Viziunea ta asupra sensibilitatii imi diminueaza senzatia , atat de acuta uneori, ca sunt diferita ( defecta).

  2. Sensibilitatea, scumpă Carmen, ne dă nouă posibilitatea de a înțelege lumea din jur în alt fel, și dacă asta ne face diferite e un lucru bun!!
    Nu ești defectă și nu suntem defecte! Așa ne-a dat Dumnezeu o capacitate de a intra în miezul lucrurilor cu ochii deschiși. El n-e ales și ne-a considerat speciale și puternice încât să putem accepta acest cadou și să-l putem dărui celor din jurul nostru. Nu ești defecta, ești specială!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.