Invataturi fara povara – ziua 6

#ziua6

După 18 ani de boala, căutări, terapie, înțelegere a mea și a lumii, am ajuns la concluzia că pentru mine boala a fost o binecuvântare.

Voi scrie în următoarele 10 zile despre invataturile pe care le-am dobândit și poverile care s-au transformat în lucruri pozitive.

Spune-mi te rog, tu esti obisnuit/obisnuita sa inchizi usa dupa ce intri intr-o camera, sau sa o lasi deschisa?

Sotul meu incuie cu cheia usile tot timpul. Si nu isi da seama tot timpul de asta. Nu o singura data am ramas inchisa pe afara pentru ca el, din obicei, a incuiat cu cheia.

Acest obicei invatat, ca multe altele, dupa ce il practicam de multe ori devine un lucru pe care il facem instinctiv, inconstient.

Nu e neaparat ceva rau, nici ceva bun. Doar asa este. E bine ca incuie usa sa nu intre cineva strain, dar e rau ca inchide usa pentru ca uneori raman eu pe afara. Poate fi un mod de a interpreta lucrurile. Ideea e ca orice obicei ni-l cream pentru ca avem nevoie de beneficiile lui.

La un moment dat insa, unele obiceiuri s-ar putea sa ne faca mai mult rau decat bine.

De exemplu, poate ne apucam de fumat ca sa socializam cu o persoana care ne este simpatica. Se creeaza obiceiul. Apoi, chiar daca persoana nu ne mai este simpatica tot continuam sa fumam.

Am luat acest exemplu pentru ca e clar ceva ce ne face rau, pe care alegem sa-l practicam pentru ca ne indeplineste o nevoie.

Asa e cu fiecare obicei din viata noastra.

La inceput ne aduce ceva pozitiv, ne implineste, apoi e posibil sa-l facem inconstient, desi este in detrimentul nostru.

Am scris de mai multe ori acelas lucru, am dat mai multe exemple, pentru ca nu pot sa insist suficient astfel incat sa se inteleaga cat este de important sa constientizam ceea ce facem, ceea ce gandim.

De cate ori te-ai intrebat de ce tu?
De ce ti-a dat Dumnezeu aceasta boala?
De cate ori ti-ai spus in sinea ta ca tu meriti ce ti se intampla?
De cate ori te-ai gandit ca nu esti suficient de bun? de iubit? de apreciat?

Boala, pe mine, m-a ajutat sa-mi pun aceste intrebari, sa-mi demonstrez ca merit mai mult, sa invat sa ma iubesc pe mine, sa fiu constienta de valoarea pe care o aduc.

In Biblie scrie “Iubeste pe aproapele tau asa cum te iubesti pe tine insuti” Si nu scrie degeaba. Din pacate multi punem accent pe prima parte a frazei si uitam de a doua.

A fi constienta de propria valoare este o lectie foarte importanta pe care fara boala si fara Toastmasters nu reuseam sa o invat. Pentru asta sunt membru fidel clubului din Suceava. Si tot pentru asta imi doresc sa ajut oamenii din jurul meu sa isi creasca nivelul de constientizare.

Asa ca, daca uneori pun intrebari incomode, sa stii ca intentia e intotdeauna de a te ajuta sa evoluezi 🙂

#10zilefarapovara #10zilecuinvataturi

Maine vorbim despre echilibru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post

Invataturi fara povara – ziua 9

#Ziua9 După 18 ani de boala, căutări, terapie, înțelegere a mea și a lumii, am ajuns la concluzia că pentru mine boala a fost o binecuvântare. Voi scrie în următoarele

Let me tell you a story about an egg

You know that the egg is the source of life. An egg can be something to eat, or can be something to make new life from. I say it looks

Dacă nu ești fericit…

Și așa se transforma ideea mea de a mișca ceva în caz că ești nefericit, de a găsi un hobby sau de a găsi un alt fel de a vedea