Pentru gasirea echilibrului cand ai o boala autoimuna

Întreab-o pe Gina! Lupus Recomandari

4 elemente la care trebuie să fii atent sau atentă când ai Lupus

Înțelegerea declanșatorilor de mediu ai Lupusului

Lupus nu are o origine clară, și e posibil să nu existe aceeași cauză la toate persoanele.

Cercetătorii cred că provine dintr-o ecuație complexă de factori.

O parte a ecuației este structura ta genetică. O altă parte implică hormonii care reglează o mare parte din funcțiile corpului tău. O treime este mediul tău. Când oamenii de știință folosesc termenul „mediu”, nu înseamnă doar lumina soarelui și alți factori în aer liber.

„Când începem să vorbim despre mediul înconjurător, vorbim despre lucruri care nu sunt de natură genetică”, explică Mark F. Gourley, MD, director al programului de formare a bursei la Institutul Național de Artrită și Boli Musculo-scheletice și ale Pielii de la National Institutes of Health (NIH).

Substanțele chimice, bolile – chiar și fluxul și fluxul de hormoni – pot fi considerate toate ca expuneri la mediu.

Stresul

În martie 2005, Rachael Durrant-David a trecut printr-o despărțire urâtă. În același timp, a fost promovată la postul mai exigent de ofițer de programare la spitalul în care lucrează în San Juan, Trinidad și Tobago. „A fost o perioadă foarte tensionată în viața mea”, își amintește ea. S-a trezit într-o dimineață pentru a descoperi că nu se poate mișca. Era complet înghețată în pat. „Nu știam ce s-a întâmplat, dar cu siguranță ceva nu era în regulă”, își amintește ea. „A fost atât de înfricoșător.” I-au trebuit patru ore să se ridice și să se îmbrace singură, un proces care ar fi durat în mod normal mai puțin de o oră. „A trebuit să depind de un străin complet pentru a mă pune într-un taxi. Și apoi a trebuit să depind de șofer pentru a mă duce fizic la urgență ”. În cele din urmă, Durrant-David, în vârstă de 33 de ani, a aflat că lupusul a fost motivul paraliziei sale bruște și a lipsei controlului muscular. Totuși, astăzi, chiar dacă este tratată pentru lupus, stresul muncii sale poate provoca simptome. „Vineri, până când părăsesc biroul, simt efectele care apar”, spune ea. „Și până sâmbătă dimineață sunt bolnav – mă arunc în flăcări.” Deși stresul probabil nu provoacă lupus, cu siguranță este un factor declanșator cunoscut. „Există multe studii care leagă stresul de reacțiile imune”, spune Meenakshi Jolly, MD, MS, profesor asistent de medicină și director asociat al secției de reumatologie la Rush University Medical Center din Chicago. „Cu siguranță știm că stresul provoacă erupții de lupus.”

Expunerile toxice

Expunerea la mediu care are una dintre cele mai bine studiate conexiuni cu lupusul este silica.

Silica este un mineral la care oamenii pot fi expuși în minerit și producția de sticlă. „Silica este unul dintre cei mai puternici factori de risc cunoscuți pentru dezvoltarea lupusului”, spune Frederick W. Miller, MD, Ph.D., șeful Grupului de Autoimunitate pentru Mediu de la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului (NIEHS) al NIH. Problema pare să rezidă în praful fin din piatră sau nisip sau în produse precum ceramică sau praf de gresie, potrivit Christine G. Parks, MSPH, Ph.D., cercetător în filiala epidemiologică a NIEHS.

Riscul crescut de lupus este între două și cinci ori la cei care au fost expuși la silice la locul de muncă, spune Miller, care a colaborat cu Gourley la o revizuire a factorilor de mediu în Lupus. Cea mai mare parte a riscului observat în studii a fost de la expuneri legate de muncă, nu ocazionale, mineri și fermieri care erau expuși în mod regulat la praf de silice la locul de muncă. Utilizarea pesticidelor legate de muncă a fost, de asemenea, legată de lupus. Majoritatea studiilor au vizat persoanele care lucrau cu pesticide, în special fermierii și muncitorii agricoli.

Recent, însă, Parks a descoperit că chiar și utilizarea pesticidelor la domiciliu ar putea fi un factor de influență.

„Am constatat că utilizarea mai frecventă sau pe termen lung a insecticidelor, în cazul în care sunteți expus direct prin pulverizare sau amestecare, a fost legată de un risc mai mare de a dezvolta lupus și artrită reumatoidă la femeile aflate în postmenopauză la care ne-am uitat”, spune ea

Viruși și infecții

În plus față de examinarea substanțelor chimice și a altor substanțe din mediu, cercetătorii s-au gândit la o posibilă legătură lupus-virus. În special, Epstein-Barr, virusul care provoacă mononucleoza. În mod normal, atunci când oamenii sunt expuși la un virus precum Epstein-Barr, sistemul lor imunitar produce anticorpi pentru a-l combate. Procesul respectiv nu pare să funcționeze la fel la persoanele cu lupus, care produc anticorpi diferiți împotriva virusului.

„S-ar putea ca sistemul imunitar al unei persoane cu lupus să reacționeze diferit atunci când este expus la un virus decât sistemul imunitar al unui individ sănătos. În acest caz, cineva cu lupus poate avea un răspuns imun neobișnuit la virusul Epstein-Barr, care determină sistemul imunitar să facă ceva ce nu ar trebui să facă”, spune Gourley.

Produse chimice de uz casnic

Cu alți factori declanșatori de lupus suspectați, dovezile încă nu sunt clare. Vopseaua de păr, de exemplu, a fost acuzată de afecțiuni care variază de la cancer la defecte congenitale. La fel ca în aceste condiții, legătura vopselei de păr cu lupusul nu se menține în cercetarea cercetării.

„Am parcurs literatura mondială și am căutat doar studii controlate Majoritatea studiilor nu găsesc dovezi că vopseaua de păr a crescut șansa de a dezvolta lupus.” spune Gourley

De asemenea, nu este clar dacă solvenții (găsiți în diluanții de vopsea, oja și lipici) cauzează lupus. Câteva studii pe animale au descoperit o legătură între solvenți și lupus. Cu toate acestea, studiile la om au fost mai puțin consistente, spune Parks.

Identificarea declanșatorilor dvs. de mediu

La fel ca în cazul solvenților, cercetarea asupra declanșatorilor de erupții este incompletă. Cu toate acestea, cei care se confruntă cu erupții frecvente spun că dețin toate dovezile de care au nevoie.

 • Persoanele cu lupus își pot urmări simptomele la o serie de declanșatoare ale stilului de viață.
 • Unele femei experimentează erupții chiar în jurul ciclului menstrual.
 • Alții spun că plătesc pentru fiecare cină cu friptură și pahar de vin cu durere. Pentru alții este stres.

Există dovezi care să susțină cel puțin unele dintre aceste afirmații.

De exemplu, este logic ca femeile cu lupus să prezinte simptome chiar în jurul ciclului lor lunar, deoarece estrogenul – hormonul feminin – reglează anumite celule care ajută sistemul imunitar să comunice cu restul corpului. În ceea ce privește carnea roșie și alcoolul, ambele cresc nivelul de acid uric din sânge. Acidul uric duce la dureri articulare la persoanele cu gută, o afecțiune artritică.

De asemenea efectul soarelui este confirmat în mai multe cazuri: „Dacă soarele strălucește asupra mea, îmi dă oboseală”, spune Mary care stă acasă. „Doar mersul de la ușă la mașină îmi aspiră energia.” Experții spun că umiditatea poate provoca dureri articulare, în timp ce expunerea la razele UV ale soarelui pare să dezechilibreze sistemul imunitar.

Razele ultraviolete B pot determina anumite celule din piele să dea semnale imune, spune Gourley. Aceste semnale atrag celulele albe din sânge, care atacă și distrug celulele pielii. De aceea, o arsură solară severă poate duce la inflamații și erupții cutanate. Expunerea la soare grăbește, de asemenea, procesul natural de moarte celulară, numită apoptoză, prin distrugerea mai multor celule ale pielii decât în ​​mod normal. Stresul este un lucru pe care oamenii cu lupus, îl citează mereu ca sursă a simptomelor lor. Cu toate acestea, este greu să demonstrezi științific efectele stresului asupra bolii.

„Cred că există o rațiune solidă pentru motivul pentru care stresul ar putea declanșa și agrava bolile autoimune, dar este foarte dificil de studiat, deoarece există atât de multe tipuri diferite de stres”, spune Parks. „Dar este plauzibil ca stresul să afecteze sistemul imunitar”.

Controlul declanșatorilor

Cercetătorii au încă multe de învățat despre ce cauzează lupusul și ce provoacă simptomele acestuia.

„Nu avem cu adevărat un mod bun de a ști la ce am fost expuși zilnic”, spune Miller.

Și mulți dintre suspecții cunoscuți de lupus sunt greu de evitat. Lucrul în grădină vă poate expune la pesticide sau substanțe chimice, dar nu puteți identifica exact cât de mult expuneți. Virusul Epstein-Barr se ascunde în aproape toată lumea, dar majoritatea oamenilor habar nu au fost infectați. Alte declanșatoare ale lupusului sunt mai ușor de controlat, mai ales dacă practici zilnic o bună prevenire.

„Fă lucrurile pe care ți le-a spus mama ta – să mănânci bine, să dormi bine și să faci mișcare”, sfătuiește Gourley. „Cred că asta este doar viața de bun simț.” Evitați soarele sau purtați o protecție solară cu protecție UVA / UVB și un SPF de cel puțin 35 când ieșiți afară. Nu fumați, deoarece pe lângă faptul că provoacă cancer, țigările pot face lupusul mai activ. Când vă simțiți stresați, încercați tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau yoga. Dacă nu sunteți sigur ce se află în spatele erupțiilor dvs., Miller vă sugerează să țineți un jurnal.

Notează în jurnal

Ori de câte ori ai simptome, notează

 • unde te afli
 • ce făceai
 • ce mâncai
 • ce simțeai
 • ce senzații aveai în corp
 • care era starea generală
 • dacă s-a întâmplat vreun lucru neobișnuit
 • Fii cât mai specific și detaliat

Dawn Miller, în vârstă de 34 de ani, ține un jurnal de sănătate pentru majoritatea celor șapte ani și jumătate de când a fost diagnosticată cu lupus.

„La început îmi urmăream simptomele de la o zi la alta. În timp, începi să observi modele ”, spune ea.

Unul dintre tiparele ei vine și merge odată cu vremea. „Locuiesc în Ohio și, când este rece și umed, acesta este inamicul meu”, spune ea. Miller a menționat, de asemenea, în jurnalul ei flăcările care ar apărea chiar înainte de menstruația ei, presiunea care i-ar pătrunde în umeri și piept imediat după ce a mâncat carne sau anumite brânzeturi. Miller, o mamă proaspătă, a învățat să își adapteze obiceiurile după cum este necesar și să aibă mai multă grijă de ea însăși. Totuși, este, de asemenea, suficient de realistă pentru a ști că orice schimbare în stilul ei de viață – oricât de substanțială – nu îi va șterge complet lupusul. Durrant-David a găsit, de asemenea, modalități de a-și gestiona – dacă nu de a-i atenua complet – stresul, parțial, devenind mai detașată de slujba ei. De asemenea, ea consideră că rugăciunea este un mecanism eficient de a face față.

„[Cu rugăciunea], mă simt foarte calmă. Ma simt ușurată. Pentru acel moment, chiar și câteva ore, mă simt de parcă sunt liberă ”, spune ea.

Sursa

https://www.lupus.org/resources/understanding-lupus-environmental-triggers

Ce informații din acest articol îți sunt de folos? Povestește-mi în comentarii.

Ți-a plăcut? Împărtășește-l pe rețelele de socializare! Ai linkurile in partea dreaptă a paginii. Apasă și mergi direct spre share în profilul tău.

Vrei să mă urmărești social media? sunt linkurile din bara neagră de sus care te duc direct la profilele sau paginile mele.

Hai să ne cunoaștem!

author-sign

Texte recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.