Pentru gasirea echilibrului cand ai o boala autoimuna

Lupus

Cum e pentru cei cu Lupus? Ne vaccinăm sau nu? Dacă da, cu ce vaccin?

Am primit de multe ori această întrebare în privat. Personal m-am vaccinat cu J&J, am luat această decizie știindu-mi foarte bine corpul, totuși, nu sunt medic și nu pot face recomandări. Tot ce pot să fac pentru voi este să vă dau informații, să pun întrebări generale oamenilor specialiști în domeniu și să vă transmit răspunsurile lor.

Totuși, fiecare corp este unic, fiecare dintre voi ar trebui să vă cunoașteți foarte bine toleranțele și intoleranțele, convingerile și tot ceea ce vă privește. De aceea vă invit să cântăriți bine, pentru situația voastră specifică, să citiți, să vă informați, să puneți întrebări. Sunt convinsă că veți lua cea mai bună decizie, și cea mai potrivită pentru voi.

Interviu cu Radu Tudor Ciornei – Doctor în Microbiologie, Imunologie și Genetică Moleculară

I – Dacă ar fi o persoană cu activitate lupică, i-ați recomanda să se vaccineze?

R – În momentul de față, eu am trecut prin literatură vis-a-vis de scleroză multiplă, vis-a-vis de lupus încă nu am trecut, dar, ce pot să spun este că direcțiile generale, din momentul de față, ale contraindicațiilor absolute ale vaccinării, nu includ prezența lupusului. Totuși, acestea includ anumite boli în puseu acut. De exemplu răceala – dacă ai o răceală, chiar și la vaccinurile clasice, nu te vaccinezi.

I – Totuși, dacă lupusul e activ, înseamnă că avem în corp anticorpi anti-ADN, anticorpi antinucleari etc

R – Astea sunt categorii diferite. Acum o sa fac doar o speculație. În momentul în care ai un puseu activ de lupus si contractezi o gripă, deși acesta nu e cel mai bun exemplu, se produce o clasă absolut diferită de anticorpi, la un alt antigen. Acest lucru nu ar trebui să aibă un atât de mare răsunet. Sunt sigur că, dacă ar fi fost o contradicție absolută, până acum am fi știut.

I – Totuși, până în urmă cu 5-6 ani, celor cu lupus mereu li s-a recomandat să nu facă nici un fel de vaccin. Apoi, acest lucru s-a schimbat. Ce știți despre asta?

R – În momentul de față cred că afectarea pe care o poate face boala (covid) persoanelor susceptibile, poate fi mai mare decât reacțiile adverse la vaccin. Cred ca vaccinul oferă mai multă protecție decât ar trebui să ne îngrijorăm de efectele adverse ale lui. Având în vedere că nu sunt studii pe tema asta, oricărei persoane ia o decizie personală vis-a-vis de vaccinare sau non-vaccinare într-o boală autoimună , pot doar să-i recomand să consulte cât mai mulți specialiști care citesc informațiile noi în domeniu. Pentru că sunt importante acum doar studiile noi, care au apărut în 2021, au relevanță aici iar studiile vechi nu mai aduc nimic nou. Unii spun prudență, dar eu spun beneficiu mai mare decât risc.

I – Dacă ar fi să aleagă unul dintre vaccinuri, se poate face o diferențiere între riscuri?

R – Nu, chiar dacă există informații despre asta, în momentul de față nu se spune așa ceva pentru că se pot isca niște controverse de monopol.

Radu Tudor Ciornei – https://raduciornei.ro/cv/

Așadar, dragilor, informare – citiți, studiați, căutați studii actualizate, vorbiți cu medicii care au grija de voi.

Dacă mai aveți întrebări specifice pe care doriți să i le transmit domnului doctor vă rog să mi le scrieți în comentarii sau să mi le trimiteți pe facebook.

Concluzii

Pentru mine, această conversație a întărit convingerea că fiecare este responsabil pentru corpul său, fiecare are responsabilitatea să se informeze, să se cunoască, să știe ce tolerează și ce nu tolerează. Fiți prezenți cu voi și cu felul în care corpul reacționează si vă vorbește. Ascultați-l și consultați cât mai mulți specialiștii în care aveți încredere pentru a lua cea mai bună decizie.

author-sign

Texte recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.