Pentru gasirea echilibrului cand ai o boala autoimuna

Cum Să? Întreab-o pe Gina!

Despre inteligenta emotionala si rezistenta la stres

 

Fiind o boala facuta pe fond nervos, consider imperios necesar sa invatam sa rezistam la stres si sa intelegem ce simtim, cand simtim (inteligenta emotionala) pentru a ne putea calma in situatii de criza.

Va vorbesc astazi despre un loc foarte drag mie, cu o echipa foarte simpatica de oameni care m-au ajutat in acest sens.

Am aflat despre ei in perioada premergatoare intrarii pe dializa. Atunci luam un pumn cu pastile, inclusiv pentru tensiune. Eram mereu incordata, incruntata. Faceam atacuri de panica des. Stiam ce urmeaza si mi-era asa de frica de parca ma fugareau lupii salbatici.

E vorba de clubul Toastmasters Suceava. Acolo se invata despre comunicare si abilitati de lider prin practica. Adica se sustin discursuri in fata membrilor clubului, pregatite sau improvizate, se fac anumite roluri in timpul sedintei. Pare simplu la prima vedere, dar practicand la fiecare sedinta, pe masura ce mai constientizezi si mai inveti cate ceva, descoperi cat de mult ajuta sa te intelegi si sa devii mai increzator in tine.

Prima data cand am mers la intalniri nu am avut curaj sa ies in fata. Nici a doua, nici a treia. Cred ca a patra , nu sunt sigura.

Aveam asa de multe emotii, simteam cum inima imi batea tare, imi tremurau mainile, eram rosie foc la fata. Dar am vorbit, si am fost aplaudata, si am avut curaj sa ies si la urmatoarea sedinta, si urmatoarea.. si nu cred ca au fost de atunci 10 sedinte in care sa nu fi iesit in  fata.

Mult ii datorez mentorei mele. In Toastmasters avem fiecare mentor si ne ajuta sa intelegem mai mult, ne ghideaza. Norocul meu a fost ca eram constienta ca aveam nevoie de ajutor mult, de rabdare, de intelegere si de cineva cu experienta. Asa am rugat-o pe Cristina Onofrei (coach si multe altele) sa imi fie mentor.

Fara ea nu stiu daca as fi ajuns aici.

Acum pot vorbi mai relaxat in fata unui public, pot crea traininguri, pot folosi emotiile intr-un mod pozitiv, nu ma mai bulverseaza tot timpul.

Ce va recomand :

  1. – puteti incepe cu diverse conferinte -Andy Szekely e foarte bun si explica modul cum functioneaza creierul nostru si noi, ca persoane
  2. -puteti cumpara carti de dezvoltare personala, va pot recomanda daca aveti nevoie,
  3. -puteti cauta club Toastmasters in orasul vostru
  4. -puteti plati un lifecoach – e important sa rezonati cu el/ea. Cunoasteti mai multi inainte sa luati o decizie
  5. -mergeti la psiholog -tot unul bun, sau cel din spitalul unde mergeti la control.
  6. Alegeti o varianta si luati viata de gat si nu o lasati sa va bulversese.
  7. Cu incredere in Dumnezeu, faceti pasi mici spre un maine mai bun.

Succes!

 

author-sign

Texte recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.