Pentru gasirea echilibrului cand ai o boala autoimuna

Cum Să? Lupus Mentalități bolnavicioase Recomandari

Percepția ne crează realitatea – capacitatea de a ne înțelege și de a numi obiectiv emoțiile pe care le simțim ne influențează modul în care percepem boala – studiu

Titlul e cam lung, dar consider că este un titlu foarte specific. Am citit un studiu foarte interesant legat de felul în care anumite persoane percep boala Lupus. Câți dintre voi ați auzit până acum despre termenul „ALEXITIMIE” ?

Despre acest termen puteți citi aici sau aici

Alexitimia se referă la incapacitatea unei persoane de exprimare a propriilor emoții, aceasta manifestând totodată dificultăți în a avea fantezii sau în a distinge stările emoționale de senzațiile corporale.

https://www.romedic.ro/alexitimia

În acest studiu s-au analizat mai multe variabile, și s-au trans concluzii legate de existența concomitentă a unor elemente în viața persoanelor cu LES și lipsa capacității de a înțelege și numi propriile sentimente.

Totuși, să încep cu începutul

De ce percepția nu este realitatea

Cum se formează percepția noastră?

Să vă dau un exemplu : când vedem un obiect, să considerăm aici un cuțit, în mintea noastră îi sunt atribuite niște funcții. Asta face mintea automat, pentru că așa suntem construiți. Legat de obiectul nostru se crează tot felul de presupuneri în creierul nostru. Putem să ne gândim că îl folosim la tăiat ceapă, la pregătit mâncare, sau mintea noastră poate crea un film legat de a omorî pe cineva. Astfel percepție noastră despre un cuțit este ori una pozitivă, care ne crează stare de bine – așa e că după ce mâncați parcă sunteți mai fericiți? Pe de altă parte, percepția despre cuțit poate fi una negativă dacă asociem acest obiect cu întâmplări mai puțin fericite.

De ce să schimbăm percepția?

Când percepem ceva ca fiind pozitiv stimulăm crearea în corp de hormoni specifici stării de bine. Dacă percepem ceva ca fiind negativ atunci stimulăm hormoni specifici stresului. Pe termen scurt e în regulă, este sănătos. Dar, când ai o boală autoimună și ai un proces inflamator continuu în corp, la care mai adaugi și hormoni de stres, pe termen lung…. ei bine… oare ce fel de supă se crează în corpul tău?

Acum să vorbim despre studiul respectiv

Un lucru pe care au reușit să îl demonstreze este că persoanele care nu puteau să își înțeleagă și să își numească emoțiile (alexitimie) percepeau boala ca fiind mult mai gravă decât în realitate.

Asta, din punctul meu de vedere, înseamnă că pacienții își creau stres inutil, iar asta agrava cu siguranță simptomele, din punct de vedere psihosomatic. (o sa caut studii și în acest sens)

Pacienții cu alexitimie au perceput senzațiile create de propriul stres ca fiind create de boală. De asemenea ei nu puteau distinge între boală și senzațiile din corp. Acest mod de a percepe simptomele și boala, din punctul meu de vedere, empiric vorbind, duc la anxietate și depresie. Totuși, în acest studiu nu s-a tras o concluzie cauzală din acest punct de vedere.

De asemenea, s-a mai demonstrat faptul că persoanele care au comportament specific depresiei au perceput simptomele mult mai grave, boala mult mai dificilă și au prezentat o reacție emoțională mult mai puternică față de aceasta.

De asemenea s-a găsit o legătură între modul în care e percepută boala și afectarea organelor. Pacienții care au perceput boala mai grav față de cei care priveau obiectiv aveau avectarea organelor direct proporțională.

Pe de altă parte, la persoanele cu o educație mai ridicată s-a demonstrat că există o percepție mai obiectivă asupra bolii. Cumva persoanele de acest fel înțelegeau că boala poate fi ținută sub control doar de ei, și că ceea ce alegeau să mănânce, stilul de viață etc era sub controlul lor și era responsabilitatea lor.

Ce am scris este foarte pe scurt, dacă dorești să citești acest studiu integral îl găsești aici

Cum schimbi percepția?

În această carte afli despre limbaj, despre nevoi, despre emoții și sentimente. Poți lucra singur practic să aplici ce scrie acolo, sau poți face următorul pas în a parcurge un curs de comunicare nonviolentă cu un facilitator. Pentru asta scrie-mi că îți pot da recomandări.

Propriuzis, dacă ai un mic grad de alexitimie – adică nu prea îți dai seama ce simți și când simți, acest curs te va ajuta să le identifici mai ușor și să ți le asumi. Eu am făcut acest curs și vă pot spune din experiență că m-a ajutat foarte mult.

  • Ce mai poți face, și își sugerez cu tărie, să lucrezi cu un psiholog /coach/terapeut. Ai nevoie să înveți să separi sentimentele de acasă, de sentimentele față de boală, de fricile tale și lipsa de încredere în tine.

Acest lucru nu este ceva cu efect imediat, e pe termen lung și trebuie să te ții de el. Beneficiile acestui mod de a lucra este că schimbi percepția în măsura în care poți tu să conștientizezi. Te lasă în ritmul tău fără să te forțeze cumva. Este o alegere bună mai ales dacă ai o rezistență foarte mare la schimbare.

  • Un alt lucru benefic pe care îl poți face este să găsești o practică ce te ajută să te calmezi

Poți testa mindfulness – este studiu pe această practică și s-au demonstrat efecte foarte bune pe Lupus. Poți încerca meditația, sportul, practica unei pasiuni, unui hobby. În principiu orice practică te face să trăiești în prezent, să resiri conștient și să nu te mai gândești la boală sau la alte lucruri conexe ei. Eu merg la sală de 2-3 ori pe săptămână, am câteva hobby-uri pe care le practic sezonier, și practic meditația în mișcare când ies la primbare să privesc toamna. Despre câteva terapii și practici benefice voi mai pregăti un text, sper săptămâna viitoare, dacă nu peste două săptămâni.

Concluzii

Pentru mine, concluziile foarte clare sunt că lucrul în plan emoțional este foarte important. La facultatea de psihologie, unde acum sunt în anul I, am vorbit la una dintre materii despre faptul că nu există oameni sănătoși mintal. Fiecare avem de toate, în grade mai ridicate sau mai scăzute.

Despre anxietate am discutat , tot la facultate, și am aflat că există 3 feluri principale și 3 cauze principale le care determină apariția. Despre asta tot într-un text viitor. Pe scurt vă spun că înțelegerea valorilor personale, a nevoilor și a sentimentelor joacă un rol fundamental.

În final te întreb :

Cum decizi, de azi, să lucrezi spre a îți înțelege mai bine emoțiile?

Scrie-mi în comentarii. Una dintre persoanele care veți comenta mai jos veți primi o sesiune de consultanță de 30 minute gratuită din partea mea. Extragerea o voi face cu site-ul random.org pe data de 24 noiembrie.

Așa că, scrie-mi în comentarii și primește un cadou!
author-sign

Texte recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.