Pentru gasirea echilibrului cand ai o boala autoimuna

Întreab-o pe Gina!

Râsul – de ce să zâmbești mereu?

Lavanda - prietena oamenilor care nu rezistă la stres

Știai că râsul este cea mai rapidă și ieftină metodă de a merge la sală?

Ai observat vreodată oameni în jurul tău care râd în situații încordate? Te-au enervat?

Mărturisesc că pe mine m-a enervat soțul la început, când reacționa așa… Și încă ce tare mă enervam… Totuși, după o vreme am înțeles că astfel își relaxa corpul și îl păstra echilibrat, sănătos.

De ce să cauți motive să râzi mereu?

1. Rasul ajuta organismul sa elibereze endorfine. Un studiu recent arata ca momentele in care radem impreuna cu cei apropiati elibereaza endorfine la nivelul creierului, ce potenteaza starea de bine. Aceste chimicale sunt eliberate prin intermediul receptorilor opioizi si cu cat o persoana are mai multi receptori opioii la nivelul creierului, cu atat efectul este mai puternic.

2. Rasul ne ajuta sa formam mai usor legaturi sociale, datorita efectului endorfinelor, explicat mai sus. Acesta este si motivul pentru care rasul este atat de contagios. Raspandirea eliberarii de endorfine incurajeaza solidaritatea si ne ofera un sentiment de siguranta. Fiecare creier al persoanelor dintr-un grup social functioneaza in astfel de momente ca un transmitator al acestor reactii, ce declanseaza la randul lor reactia in lant similara cu un joc de domino. De aceea, se intampla uneori sa avem zambetul pe buze de fiecare data cand cineva rade, chiar daca nu stim motivul.

3. Rasul stimuleaza conectivitatea creierului. Nu fiecare episod de ras starneste din aceleasi motive si de cele mai multe ori deslusirea proceselor mentale este mai dificila decat poate parea la o prima vedere. O cercetare de specialitate a scos in evidenta diferentele de perceptie ale tipurilor de ras, de la rasul de bucurie, la cel sarcastic sau cel provocat de gadilare, fiecare dintre acestea activand legaturi noi intre diferite regiuni ale creierului. Mai mult decat atat, de fiecare data cand cineva rade, creierul nostru incearca sa descrifreze semnificatia reactiei si ce anume comunica persoana respectiva prin ras, iar aceasta activitate intareste conexiunea dintre diferite regiuni ale creierului.

4. Rasul este esential pentru sanatatea relatiei amoroase.
Un studiu de specialitate a aratat ca femeile rad de circa doua ori mai mult decat barbatii, insa cei din urma sunt aceia care starnesc momentele de ras. Cercetorii sunt de parere ca exista motive intemeiate pentru care lucrurile stau asa, iar acestea se refera in principal la modul in care se formeaza relatiile dintre oameni, precum si modul in care relatiile amoroase se dezvolta si se mentin. Femeile tind sa caracterizeze barbatul visurilor lor ca avand printre alte calitati si umorul, iar barbatii se simt atrasi de femeile care rad mai des.

5. Rasul este un antidepresiv natural, intrucat prin ras se activeaza eliberarea neurotransmitatorului serotonina, aceeasi substanta chimica din creier este stimulata de cele mai utilizate tipuri de antidepresive, SSRI – inhibitorii selectivi ai reabsorbtiei de serotonina. Desi studiile de specialitate nu arata cat dureaza acest efect, izbucnirea in ras are un efect destul de puternic asupra creierului, actionand precum un medicament ce inlatura depresia.

6. Rasul ne protejeaza inima
. Alte cercetari de specialitate au aratat ca rasul are un efect antiinflamator, ce protejeaza vasele de sange si muschii cardiaci de efectele nocive ale bolilor cardiovasculare. Desi oamenii de stiinta nu pot explica in prezent cum se intampla acest lucru, acestia intuiesc ca reactia ar fi legata de diminuarea raspunsului pe care corpul uman il are in fata stresului, ce este in mod direct conectat cu un nivel crescut de inflamatie in intreg organismul. Episoadele cat mai dese de ras ar trebui sa faca parte, astfel, din programul de prevenire a bolilor cardiace.

Informații preluate de pe pagina medlife

De fiecare dată, la nunțile prietenilor și verișorilor, le scriam pe plicul pentru bani sau pe o hârtie separată (un cuplu a păstrat-o și înrămat-o ❤️ ) câteva urări și câteva sfaturi.

Pe lângă acela de a nu adormi niciodată certați era mereu să găsească motive să râdă împreună. Pe de o parte bărbații au nevoie să o facă pe soția lor să râdă, înseamnă că o pot înțelege. Pe de alta parte soția trebuie să învețe să râdă, să nu ia lucrurile întotdeauna în serios. Consider că e un mod de a trăi frumos și cu recunoștință veșnică.

Așa că

Sfatul meu final ar fi

  1. găsește motive să râzi zilnic
  2. vezi o comedie în detrimentul unei drame
  3. zâmbește
  4. oprește-te și apreciază momentul (soare, frunze, flori, o gură de cafea/ceai, un creion cu cristal în vârf
  5. caută filmulețe cu animăluțe
  6. dă-ți voie să plângi dacă de asta ai nevoie – soarele e mai frumos după ploaie 😉
  7. ia viața mai ușor, chiar dacă ea te lovește greu

Dacă totuși, situația actuală nu te lasă să zâmbești, iată câteva recomandări practice :

author-sign

Texte recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.